Terug naar Gember gebruik

Onderzoeken Gember

Wetenschap gember en gezondheid

Volgens het voedingscentrum zijn niet alle effecten van het gebruik van gember wetenschappelijk aangetoond. Veel van het onderzoek dat is gedaan, is namelijk uitgevoerd in de reageerbuis of met proefdieren. Nader onderzoek bij mensen is noodzakelijk om het gebruik van gember en de voordelen voor de gezondheid aan te tonen.

Is gember goed voor je calorieverbruik?

  • Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik. Afvallen gaat een beetje sneller als je bij je maaltijden gember binnen krijgt. Voedingsonderzoekers van Columbia University publiceerden in Metabolism een humane studie waarin mannen vlak na een met gember verrijkt ontbijt 43 kilocaloriën extra verbranden.
  • De onderzoekers deden een experiment met 10 mannen van achterin de dertig. Ze hadden een BMI van gemiddeld 27, en waren dus iets te zwaar. De onderzoekers gaven de mannen twee keer een ontbijt van muffins en sinaasappelsap. Het ontbijt leverde 595 kilocaloriën in de vorm van 85 gram koolhydraten, 25 gram vet en 7 gram eiwit.
  • De ene keer dronken de mannen een glas warm water bij hun ontbijt, de andere keer een glas warm water waarin de onderzoekers 2 gram gemberpoeder hadden opgelost. Dat poeder was geen extract, zoals je vindt in supplementen. Het kwam uit de fabrieken van McCormick. Het was hetzelfde poeder dat je aantreft in de potjes in de supermarkt.
  • Zes uur na het ontbijt bepaalden de onderzoekers het energieverbruik van de mannen.
  • Na elke maaltijd steeg het energieverbruik, maar die toename was 43 kcal hoger nadat de mannen gemberpoeder hadden gebruikt. Op die manier zou je in een jaar 2 kilo kunnen afvallen, volgens een rekensommetje dat je op basis van onderzoek als dit eigenlijk niet mag maken.

afvallen
Voldoende bewegen en goede voeding maken het gemakkelijker om een gezond gewicht te behouden.

Gember gebruiken bij ldl cholesterol?

Uit een studie van 45 dagen onder 85 mensen met een hoog cholesterol blijkt dat dagelijkse inname van 3 gram gemberpoeder zorgt dat het ldl daalt. Het gebruik van gember kan leiden tot significante afnames in LDL cholesterol en triglyceride waarden in het bloed

ader
Gember gebruiken bij ldl cholesterol

Werkt gember preventief tegen darmkanker?

Wist je dat gember kankerbevorderende processen in de darmen onderdrukt bij zowel mannen als vrouwen die een verhoogd risico hebben op colonkanker? Uit onderzoek blijkt dat de delingsactiviteit van ‘cryptische darmcellen’ verminderd na inname vanminimaal 2 gram gember per dag. Darmcrypten zijn een eerste stadium van darmkanker. Er zijn meerdere laboratoriumstudies bekent waaruit blijkt dat gember inderdaad een antikankerwerking heeft.

Suggestie: Laten we eens beginen met dagelijks een kopje gemberthee te drinken

Helpt gember bij de bijwerkingen van chemotherapie?

Poeder van de gemberwortel vermindert misselijkheid en braken bij chemotherapie. Patiënten met bottumoren, die chemotherapie kregen, werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Naast de cytostatica cisplatine en doxorubicine werden ze dagelijks behandeld met 1 tot 2 gram gemberpoeder of een placebo gedurende een cyclus van 30 chemobehandelingen. De hoeveelheid gember werd gerelateerd aan het lichaamsgewicht, waarbij zware patiënten de hoogste dosering kregen. Acute misselijkheid en braken (optredend binnen 24 uur na de chemotherapie) verminderde met bijna de helft significant onder invloed van gembersuppletie. Misselijkheid en braken, optredend na 24 uur, namen significant af met meer dan de helft.

De onderzoekers concluderen dat gemberpoeder, klachten van misselijkheid en braken, gerelateerd aan chemotherapie, kunnen verminderen. Al eerder werd het effect van gember bij zwangerschapsmisselijkheid bewezen.

Gember en glucoseopname in spiercellen

Gember en glucoseopname in spiercellen

Gember blijkt in staat de glucoseopname in de spiercellen te verhogen. Gemberwortel verhoogt de opname van glucose in de spiercellen, ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Sydney. Het deel van de gember dat deze positieve eigenschap heeft, is gingerol, de chemische verbinding die de scherpe smaak geeft aan de wortelstok van de gemberplant.

Uit het onderzoek blijkt dat de gingerol in staat is de glucoseopname te verhogen door de werking van het eiwit GLUT4. Als dit eiwit zich aan de oppervlakte van de spiercel hecht, laat het glucose toe in de spiercel. Bij mensen met diabetes type 2 is de opname van glucose in spierweefsel verminderd door een tekort aan GLUT4

Gember en menstruatie

Uit onderzoek blijkt dat gember pijnverlichtend kan werken tijdens de periode van ongesteldheid. De pijnlijke krampen kunnen afnemen bij gebruik van gember.

Gember en misselijk

Gember is een goede remedie tegen ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, aldus onderzoek. Eén theelepel met geraspte gember is meer dan voldoende. Ook bij misselijkheid als gevolg van wagenziekte of na een operatie wordt het gebruik van gember aanbevolen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.