Gember kweken

Gember speciaal voor kweken

Je start met het zelf kweken van gember door een stevig stuk gember in de winkel te kopen.Liefst een toko waar je weet dat er regelmatig gember verkocht wordt. Als je speciaal voor het kweken gember gaat kopen, neem dan een stuk wortel met meerdere vingervertakkingen en knopen.
De knopen zijn belangrijk, zij vormen immers de uitlopers of groeipunt van de gemberplant.

Gember water geven tijdens de groei

Over het algemeen koop je gedroogde gemberwortel. Daarom in stukjes van cm rondom de knop snijden en dan een aantal uren in lauw water leggen. Dit bevordert de groei. Ook na het planten wil de gemberplant een vochtige ondergrond, laat de grond dus niet uitdrogen.

Het planten van gember

Planten doe je in een pot (ongeveer 30-40 cm doorsnee), 3 tot 4 stuks op een diepte van 5 cm. De grond die je gebruikt mag gewone potgrond zijn, wel af en toe bemesten. De gemberplant groeit langzaam en kan tot wel 80 cm hoog worden. Pas in augustus en september kun je ze buiten zetten. Je hebt hier te maken met een tropische plant die graag in een warme en vochtige omgeving verblijft. Na september moet de gemberplant wel weer naar binnen.

Het oogsten van gember

Na 8 maanden kun je de gemberplant uitgraven voor gebruik van de gemberwortel. Je kunt stukjes met knop eraf halen om verder te kweken, de rest voor direct gebruik of om in te vriezen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.