Soorten gember

Japanse gember (Myoga)

Japanse gember is een bladverliezende kruidachtige plat waarvan alleen de bloemknoppen en scheuten geschikt zijn voor consumptie. De wortels van deze gemberplant zijn zelfs giftig, dus niet eten.
De smaak is milder dan de gemberwortel die wij kennen. Deze gemberplant kan zelfs onze winters doorstaan en is dus geschikt om op een beschutte plaats het hele jaar door buiten te staan.

Chinese gember (Temoe Koentjie) of vingerwortel

Chinese gember is de wortelstok van de Boesenbergia pandurata. Uit een stukje gember groeien lange smalle gembervingers. Wordt voornamelijk bij seafood in de Thaise en Indische keuken gebruikt. De smaak is frisser en sterker dan de gembersmaak die wij gewend zijn.

Laoswortel (Galangal)

Laos ook wel Thaise gember genoemd is een meerjarige wortelstok geteeld in Maleisië en Thailand. Deze gembersoort heeft een milde peperachtige smaak en geurt na citrus. Voor consumptie maken we hier meestal gebruik van gedroogde of tot poeder vermaalde wortels. Let bij de aankoop erop dat ze stevig en fris zijn.

Zandgember (Kentjoer)

Zandgember ook wel genoemd kleine galanga heeft dezelfde smaak als gewone gember maar overheerst wat meer. Gebruik er dus niet teveel van. Net las bij gember gebruiken we van de kentjoer de worstelstok, zowel vers als in poedervorm. De poedervorm kan wat sterker smaken dan de wortel, zoek even zodat je de juist verhouding hebt. Zandgember is goed voor de spijsvertering. Ook bij krampen als gevolg van menstruatie, hoge bloeddruk , misselijkheid en winderigheid schijnt deze kleine galanga goed te helpen.

Kardemom

Kardemom is een peulvrucht die groeit aan een kruidachtige struik. Kardemom behoort tot de gemberfamilie en gebruik je in toetjes, dranken en hartige gerechten. Het gebruik van kardemom bevordert de eetlust en zorgt voor een frissere adem. Er bestaat groene kardemom, witte kardemom en zwarte kardemom. Gebruik bij voorkeur de zaadjes uit de kardemom, vermaal deze tot verse poeder. Landen waar deze peulvruchten voornamelijk gebruikt worden zijn Pakistan, het Midden Oosten en India. Kardemom bij ons is vooral bekend van spekkoek

Kardemom zaadjes of de peulvrucht
Van de kardemom neem je de zwarte zaadjes en stamp je deze in de vijzel tot poeder

De zwarte kardemom wordt ook nog onderverdeeld in de Chinese en in de Indiase kardemom. De zaadjes kun je tot poeder vermalen. Ook kun je de hele peulvrucht in een stoofpotje mee laten sudderen, wel voor het serveren eruit halen. Zwarte kardemom gebruik je in de wat stevigere gerechten zoals stoofschotels e curry’s.

De groene kardemom groeit aan een kruidachtige struik. Je gebruikt deze peulvrucht zowel in zoete als in hartige gerechten en de smaak en geur is fris en citrusachtig. De groene kardemom is de bekendste en gebruiken we in de wat lichtere gerechten.

De witte kardemom heeft een mildere smaak dan de groene. Uit de witte peulvrucht haal je de zwarte zaadjes die je tot poeder vermaalt.

 

Kurkumaplant
Kurkuma behoort tot de gemberfamilie
de wortel van de kurkumaplant
Kurkuma wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven

 

 

 

 

 

 

 

Geelwortel (Kurkuma)

Kurkuma, goed voor je gezondheid. Kurkuma of koenjit is een geel kruid met een mild bittere smaak Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend. Kurkuma is een geel kruid met een mild bittere smaak. Kurkuma geeft curry of kerriepoeder zijn kenmerkende gele kleur.
Andere benamingen voor kurkuma zijn koenjit, Indiase geelwortel, Indische safraan, turmeric.

Curcuma

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.